Horoskopinė sielogyda


                     Taip jau atsitiko, kad viena pamatinių antikinės filosofijos sąvokų psyche mūsų kasdienybės diskurse sunkiai atsikrato neigiamų asociacijų. Dar nuo sovietinių laikų žodžiu „psichas“ būdavo vadinami nesugebantys adekvačiai į situaciją reaguoti asmenys. Iš bėdos šis žodis būdavo vartojamas tiesiog kaip įžeidimas. Sąvoka psyche buvo panaudota sudarant tokių specialybių kaip „psichologas“ ir „psichoterapeutas“ pavadinimus. Tuomet apsilankymas pas psichologą būdavo suprantamas vienareikšmiškai – kažkas, kam trūksta vieno šulo, eina pas kitą, kuriam irgi kažkas su galva negerai, tam, kad anas priveržtų „atsisriūbavusius“ smegenų varžtelius, bet visa tai beprasmiška, nes jei jau esi trenktas, tai visam gyvenimui. Statistiniam sovietiniam žmogui vienintelis skirtumas tarp psichologo ir jo paciento buvo tai, kad pirmasis būdamas „trenktas“ pats, sugeba už tai gauti algą. O perskyra tarp psichologijos ir psichoterapijos apskritai buvo laikoma pernelyg beprasmišku pseudomokslų skirstymu.

 

                      Nereikėtų priimti už gryną pinigą teiginio, kad sovietiniai žmonės nepatirdavo psichologinių problemų, kaip ir nereikėtų manyti, kad Sovietų Sąjungoje nebuvo sekso. Visuotinė depresija itin smarkiai buvo justi žlugus Sovietų Sąjungai, kai griuvo visos įprastos socialinio žaidimo taisyklės ir didžioji visuomenės dalis, taip ir nespėjusi prisitaikyti, pasijuto nublokšti į naujai besikuriančios visuomenės užribius. Savižudybės jau seniai tapo gana įprastu reiškiniu, kaip ir amžinas klausimas „Ar už tokią Lietuvą stovėjome Baltijos kely?“. Sovietinės kontrolės ribojamas žmogus tikėjo, kad atsikratęs jos, jis išlaisvins savo kūrybines galias, o gerbūvis ateisiąs tarsi savaime. Tačiau laisvė ėmė dusinti, o netikėtai laukinio kapitalizmo pateikti išbandymai patvirtino tūkstantmetę senovės kinų išmintį, kad besiplėšantį, grandine prie būdos prirakintą, šunį paleidus į laisvę, vos pusdienį palakstęs laukais, jis po kiek laiko į savo būdą sugrįš pats.

                      Laisvės ir laisvos rinkos prislėgtųjų depresija palietė ir psichologus, kurių specialybė tampa prestižinė, o psichologijos studijų programos sulaukia vis daugiau susidomėjimo. Jau pasitaiko ir tokių atvejų, kai apsilankymas pas brangų psichologą padeda susikurti solidesnį įvaizdį, tačiau vis tiek nemažai visuomenės daliai apsilankymas pas psichologą, reiškia savotišką savęs nurašymą į „psichų“ gretas. Panašiai kaip alkoholikas pasijaučia tokiu tik tuomet kai pradeda gydytis.

Šiuo metu, kai mūsų visuomenė išgyvena ne pačius linksmiausius laikus ir visuomenės emociniam stabilumui yra iškilęs didelis pavojus, norėčiau pasiūlyti alternatyvų sielogydos variantą. Sąmoningai nevartoju tokių žodžių kaip „psichologija“ ar „psichoterapija“, kad nė vienas nusprendęs pagydyti savo sielą nepasijustų psichu. Tai paprastas ir pigus būdas, jau seniai praktikuojamas nemažos mūsų visuomenės dalies, tačiau jo potencialas toli gražu dar neišsemtas – aš kalbu apie reguliarų horoskopų skaitymą. Kaip tai veikia norėčiau pademonstruoti asmeniniu pavyzdžiu – tereikia pasiskaityti ką rašo horoskopas Vėžiui :

 

Dienos horoskopas: Diena palanki trumpoms išvykoms, dalykiniams bei asmeniniams susitikimams. Būsite linkę ieškoti kompromiso, teisingumo. Galite gauti vertingą pasiūlymą ar informaciją. Vakare itin saugokitės nemalonių situacijų.

Savaitės horoskopas: Pirmoje savaitės pusėje verčiau palaikykite liežuvį už dantų, nes žodis, išlėkęs žvirbliu, sugrįš jaučiu. O tuomet galite tikėtis visokiausių nesusipratimų. Be to, galite būti labai agresyvus. Ketvirtadienį saugokitės tikros nesėkmės. Naujų pažįstamų prašymas padėti įgyvendinti svarbų projektą gali būti finansiškai nuostolingas.

Mėnesio horoskopas: Spalis – Vėžių poilsio, šeimyninio bendravimo laikas, kai reikėtų pabėgti nuo darbo, reikalų. Jeigu spalis – jūsų atostogų mėnuo, itin pasisekė, priešingu atveju bent jau atsisakykite papildomo krūvio darbe, o esamą sumažinkite kiek galima. Priešingu atveju jūsų laukia pervargimas ir vidutiniški profesiniai rezultatai. Pirmą mėnesio savaitę verta skirti finansinėms problemoms spręsti – bus palanku pinigus investuoti arba pasirašyti ilgalaikius sandorius. Tik dabar svarbu labiau remtis savo nuojauta. Jei antrą mėnesio savaitę jums pasiūlys kokį gundantį projektą ar jei sugalvosite ką nors brangaus pirkti, nepervertinkite galimybių, savo įtakos ir ryšių, kitaip teks apmaudžiai nusivilti.

Metų horoskopas: Juk ne visuomet šviečia tik saulė. Tačiau po apniukusios dienos šviesa dar labiau džiugina. Tad nesusigūžkite ir neišsigąskite, išgirdę, kad teks kiek daugiau su savimi padirbėti, nes 2009-ieji – itin reikšmingų įžvalgų formavimo, pamatų dėjimo 12 metų cikle metai. Tai, ką ilgai atidėliojote, privalėsite išspręsti, nes norint toliau judėti į priekį, būtina atsikratyti nereikalingo karminio balasto. Taigi gyvenimą teks neišvengiamai koreguoti, gal net kažką sugriauti, kad pastatyti iš naujo. Seni principai, atgyvenusios pažiūros, požiūris į jus supantį pasaulį – tai bus aktualu keisti. Šis periodas gali kelti nerimo ir dėl finansinių reikalų, kreditų, todėl teks mokintis išmintingai tvarkytis su pinigais, be reikalo neišlaidauti. Nepamirškite ir savo sveikatos. Ateintys metai – transformacijos laikas, nešantis Vėžiams itin svarbias dvasines permainas. Tai laikas, kuris skatins tobulėti, įsiklausyti į save, sutelkti savo vidinę jėgą ir ruoštis didžiuliam šuoliui, kuris laukia 2010-aisiais. Iki spalio mėnesio Juodas Mėnulis neleis harmoningai skleistis meilės santykiams. Bus itin svarbu išlikti pagarbiems antrai pusei, nepasiduoti ambicijoms, pykčiui. Na, o nuo spalio mėnesio nepatartina turėti reikalų su bankais. Vis tik yra ir gerų naujienų: Selena iki balandžio vidurio daugiau išlaisvins kelius į užsienį, suteiks daugiau galimybių mokytis. Nuo balandžio iki lapkričio vidurio bus globojamos jūsų profesijos, verslo sritys. Na, o metų pabaigoje daugiau džiaugsmo, įkvėpimo sulauksite iš draugų. Tai – palankus metas nuveikti kažką su bendraminčiais, burtis į klubus, nuveikti kažką reikšminga visuomenės labui.

 

Mano Vėžio horoskope buvo tokių vietų, į kurias verta atkreipti dėmesį. Jas pažymėjau savo nuožiūra. Daug panašių patarimų galima atrasti ir kitų ženklų prognozėse. Per visus ženklus neradau nė vienos dienos, kuri būtų palanki gerti alui arba mušti žmoną, kita vertus yra metas, kuris palankus mesti rūkyti. Horoskopo skaitytojas reguliariai padrąsinamas sudaryti sandorį arba rengti dalykinį susitikimą, tuo pačiu visada perspėjamas blaiviai įvertinti savo galimybes. Tokiu būdu formuojama aktyvi asmenybė, kuri nuosekliai ir apgalvotai siekia savo tikslo. Ar tai nėra ugdymas to, ko stoka taip skundžiasi visokie pilietinių demokratijų ir atvirų visuomenių institutai?  Akivaizdu, kad skeptiškai horoskopų atžvilgiu nusiteikę žmonės laikytini pasyviais visuomenės dvasinės sveikatos destabilizatoriais. Valstybė šiuo metu turėtų skirti papildomų lėšų horoskopų kūrėjams ir prisidėti prie jų populiarinimo. Gaila, kad horoskopų skaitymas nebuvo įtrauktas į projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė“. Apmaudus neapdairumas.

 

Share

No Comments, Comment or Ping

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar