Skaitymai. Thomas Hobbes apie įkalinimą


Įkalinimas yra tada, kai valstybės valdžia atima laisvę iš žmogaus; tai gali atsitikti dviem atvejais. Pirmuoju, kai norima apsaugoti kaltinamąjį, antruoju, kai nuteistasis pasmerkiamas kentėti. Pirmuoju atveju tai nėra bausmė, nes nė vienas žmogus negali būti nubaustas, kol nebaigta jo byla ir jis buvo nepaskelbtas kaltu. Todėl tokia skriauda, padaryta žmogui sukaustant jį grandinėmis ar kaip nors kitaip jį suvaržant, pranokstanti tai, kas būtina jo apsaugojimui, prieštarauja prigimtiniam įstatymui. Antruoju atveju yra bausmė, nes šis blogis padarytas valstybės valdžios už ką nors, ką toji pati valdžia laiko įstatymo pažeidimu. Žodžiu, įkalinimą aš suprantu kaip visokį judėjimo apribojimą bei suvaržymą išorine kliūtimi, ar tai būtų namas, paprastai vadinamas kalėjimu, ar sala, kurioje, kaip sakoma, žmonės yra įkalinami, arba priverstinių darbų vieta, kaip senovėje žmonės būdavo nuteisiami dirbti akmens skaldyklose, o šiais laikais – galerose, ar tai būtų grandinės arba kokia kita kliūtis.

 

Nurašyta nuo Thomas Hobbes “Leviatanas”, Vilnius, ALK Pradai, 1999 m.  313 psl.

Share

2 Comments, Comment or Ping

  1. Incarceration Nation
    The United States has, by far, the highest incarceration rate among the rich countries that are
    members of the Organization for Economic Cooperation and Development. Using the most recent data available, in the United States 753 of every 100,000 people are in prison or jail. This rate is more than three times higher than the country with the next-highest incarceration rate, Poland, with a rate of 224.- dėl to Amerikoj (in the incarceration nation) gyventi gera?

    October 15th, 2011

  2. Nežinau ar Amerikoje gyventi gera. Bet kiek man žinoma, statistiškai Lietuvoje įkalintų žmonių skaičius 1000 gyventojų gerokai viršiją Vakarų Europos šalių procentą. Taip, kad gal ir Lietuvoje nėra taip blogai? Pasvarstykite…

    October 15th, 2011

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar