Apie nusivylusius disidentus


Aš vis pagalvoju, kad tokie žymūs praeities disidentai, kad N. Sadūnaitė, A. Patackas, A. Terleckas šiandien išgyvena asmeninę dramą dėl to, kad iš esmės jie jau pasiekė tai ko siekė tuomet – jie pasiekė laisvę. Bet vargu ar tuomet jie patys įsivaizdavo gyvenimą be Šeimininko. O juk buvo laikai! Tereikėjo pasakyti, kad Dievas yra, kad Lietuva buvo okupuota 1941 m., kad vyko trėmimai į Sibirą arba tiesiog, kad su valdžia ne viskas gerai ir iškarto susilaukdavai valdžios dėmesio, sankcijų, draudimų. Tereikėjo pasakyti žodį, jis būdavo išgirstamas, jo buvo bijoma ir jį automatiškai lydėdavo eilė daugiau ar mažiau pavojingų veiksmų.

O dabar… valdžia moka visokias rentas, rodo per teliką, dar daugiau – sako “nu tai eik į rinkimus ir daryk kažką, jei tau blogai, kandidatuok”. Yra ir rinkėjai, kurie galvoja bileką ir balsuoja bilekaip. Jiems pasakai, kad “valdžia bloga” ir, kad “ne tuo keliu einame”, o jie linksi atvirai galva pritardami, atvirai ir be jokios baimės. O valdžia netgi viešai teisinasi – “pasitaisysim”, sako, ir tuo pačiu irgi galvą linksi “gerai čia mus pakritikavai”. Bet nepasitaiso. Kai rinkėjam pasakai “pakilkite”, jie kartais paklausia, “tai, kad mes jau seniai pakilom”. O kartais netgi nepasigėdina paklausti “kiek jūs pats uždirbate?”. Disidentas atsidūsta ir pasako rinkėjui “viskas blogai”. “Ne, iš tiesų viskas kur kas blogiau”, – atgal atsiliepia pilietis ir atsidūsta dar giliau.  Valdžia šiandien gali pasakyti disidentui (ar buvusiam komunistui ir tuo pačiu signatarui) – “ačiū tau už laisvę, visi prisimename kaip mums visiems blogai be jos buvo”. Ir pastebiu vis dažniau ir dažniau, kad senyvas disidentas ima piktokai ir nerimastingai kratyti žilą galvą – “Nebuvo, nebuvo! Taip blogai anuomet tikrai nebuvo!”.

Share

12 Comments, Comment or Ping

  1. Lokyz

    Tru.

    August 1st, 2012

  2. romas

    Nepasitenkinimas yra visko variklis. Nesustosim kur esam, reiškia.

    August 1st, 2012

  3. Jei napsitenkinimas būtų visa ko variklis, tai jau Marse, turbūt, būtume išsilaipinę 😀

    August 2nd, 2012

  4. romas

    Aš juk ne apie variklį kaip įrengimą. Kol yra nepatenkintų, tol yra vilties, kad bus geriau 🙂

    August 2nd, 2012

  5. O tau neatrodo, kad b8tent TOKIų nepatenkintųjų pas mus mažoka. Pas mus vyrauja tie nepatenkintieji, kurie tai kas blogai, dar labiau pablogina.

    August 2nd, 2012

  6. romas

    Gal pasitaiko ir blogai nepatenkintų. Bet kadangi dauguma mato progresą, turbūt kažkur giliai vistiek pripažįsta, kad reikalai vis krypsta į gerą. Išeitų, kad gerai nepatenkintų -- daugiau. Prieš pasaulio pabaigą bus visų geriausiai 🙂

    August 3rd, 2012

  7. nebent prieš pasaulio pabaigą… tuomet išvakarėse visi suprastų kaip gerai būtų pagyventi dar kokį dešimtmetį, kad ir Lietuvoje, kad ir prie Kubiliaus… 😀

    August 5th, 2012

  8. Nebėra prieš ką kovoti, matyt tikrai turi praeiti 40 metų, kad užaugtų laisva karta ir norėtų kurti savo valstybę, o ne prieš poną bambėti.

    August 2nd, 2012

  9. Tai, kad lyg ir nebeliko to pono, bet dabar reikia jį susikurti. Žiū per 40 metų ir susikurs.

    August 2nd, 2012

  10. Gruodis(M3)

    iš esmės, tai čia viskas susiveda į du dalykus: pinigus ir kultūrą. Vieni dūsauja dėl vieno, kiti -- dėl antro. Jie susieti užburtam rate (Rokiškio termimu): vienas įtakoja kitą.

    Viena vertus, mano akimis, patenkinamo pažymio nerašyčiau nei vienai iš šių dedamųjų:

    Per 20 metų buvo prikurta daug ūkio strategijų, tad pinigų užplukdė daug į šalelę, bet ne už dyką (išgąsdino liaudį). Su kultūra dar prasčiau -- po Sovietų stojo didžiulis vakuumas, o per 20 metų skirti trupiniai ir masinis užsienietiškų vertybių importas (tiek iš rytų, tiek iš vakarų) turėjo jį užpildyt…

    Nors, kita vertus, Lietuva niekada dar taip gerai negyveno. Niekada. Klausimas tik vienas: ar kam rūpi išnaudoti šį pakylėjimą? Nes palikti savieigai proceso negalima, jis degeneruos.

    O nepasitenkinimas -- tik trumpalaikis. Tad rinkimai vyksta švytuoklės principu, mat amnezija serga rinkėjai. Alkoholis irgi padeda.

    August 21st, 2012

  11. Tiesiog kažkodėl vyriauja įsitikinimas, kad įšeisim į lauką ir visi susiimsim už rankų ir tada visos problemos išsispręs.

    August 22nd, 2012

  12. Gruodis(M3)

    Sakyčiau, labai puiku, kad toks įsitikinimas vyrauja. Vadinasi, einame teisingu keliu.

    September 3rd, 2012

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar